Home - Referenties

APK Group Nederland haalt niveau 1 MVO-keurmerk

APK Group Nederland haalt niveau 1 MVO-keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’

Foto van links naar rechts: KAM coordinator Nicole van Doremalen, voormalig Landelijk Verkeersofficier van justitie Koos Spee en Supporting Unit Manager, Ralph de Brouwer bij één van de nieuwe euro-6 Ford Connect bedrijfsvoertuigen.

Dongen- juli 2018- Omdat infrastructuur specialist APK Group Nederland (hierna N-APK) het bedrijfswagenpark versnelt vernieuwde naar euro-6 door het volledige wagenpark te vervangen in 2018, wilde men de potentiele milieuwinst optimaliseren door aansluitend ook de bestuurders nog beter te scholen op duurzaam en veilig weggedrag. Dit in het kader van het Econergy programma van N-APK waarbinnen alle inspanningen om tot een zo klein mogelijke CO2-footprint te komen, gebundeld zijn. De directie koos voor het programma ‘Veilig en duurzaam op weg’ van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. Met succes. Begin juli haalden de medewerkers het eerste niveau van dit keurmerk.

Supporting Unit Manager, Ralph de Brouwer en KAM Coördinator Nicole van Doremalen viel eind juni de eer ten deel het bijbehorende certificaat in ontvangst te mogen nemen uit handen van voormalig Landelijk Verkeersofficier van justitie Koos Spee. Daarmee is meteen de volgende stap gezet: het halen van niveau 2 met liefst een nog grotere groep medewerkers. Aan de eerste trede van het initiatief werd gehoor gegeven door iets minder dan de helft van de benaderde personen.

Het MVO keurmerk ‘Veilig en duurzaam op weg’ is een initiatief van de Verkeersveiligheid Groep Nederland en kent een externe validatie via de certificatie-instelling DNV GL. Het MVO-keurmerk kent een aantal parameters waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor certificering. Voor elk niveau is het minimale percentage medewerkers dat actief deelneemt vastgelegd. Dat geldt ook voor de scores voor verkeersinzicht, het beheersen van de verkeersregels en Het Nieuwe Rijden (HNR). De medewerkers van N-APK haalden voor het eerste niveau op het gebied van Het Nieuwe Rijden (HNR) een topscore van 82 procent. De scores op het gebied van verkeersinzicht en de verkeersregels waren met respectievelijk 68 en 69 procent ruim voldoende tot goed maar bieden nog uitzicht op verbetering.

Voor N-APK is een zo duurzaam en veilig mogelijk inzetten van het wagenpark een speerpunt. Het bedrijf zet zich om in ‘toekomstgerichte wegen’ aan te kunnen leggen en is daarnaast zeer actief op het aanleggen, beheren en onderhouden van nutsvoorzieningen, netwerken en databekabeling. “Daarbij zijn onze werknemers ons grootste en belangrijkste kapitaalgoed”, omschrijft Ralph de Brouwer de achtergrond om medewerkers die veel langs de weg zitten optimaal te trainen via de snelle en aantrekkelijke e-learning modules binnen e-Driver, één van de trainingssystemen van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. “Ons team pikte die modules snel op. Wat wij ook wel verwacht hadden want bij ons werk hoort een constante bijscholing om up-to-date te blijven. Ook andere aannemersbedrijven weten onze expertise ook te waarderen. Al deze activiteiten brengen veel kilometers met zich mee wat een behoorlijke impact op onze CO2-prestatieladder heeft en een serieus veiligheidsonderwerp. Dat maakt duurzaam en beheerst rijden extra belangrijk. Dus moeten wij daarin tijd, energie en moeite steken. Practice what you preach: als je duurzaam wilt opereren, moet je dat doortrekken in je hele bedrijfsvoering. Daarmee zijn we met de Verkeersveiligheid Groep op de goede weg.”