Home - Referenties

CRH Europe werkt met ‘Veilig en Duurzaam op weg’ actief aan veilige mobiliteit

CRH Europe ontvangt MVO-keurmerk

Foto: helemaal rechts op de foto Collin Bell namens Verkeersveiligheid Groep Nederland, 2e van rechts Koos Spee voormalig Landelijk Verkeersofficier van justitie. Midden: Pieter van Leusden namens CRH Bouwmaten 2e van links: John Bruin namens CRH Fleetmanagement. Helemaal links: Floris Kramers namens De RuwBouw Groep

Cruquius 25 april 2017– CRH is een toonaangevende leverancier van bouwmaterialen met een internationale beursnotering. Het bedrijf is actief in 37 landen. CRH Fleetmanagement heeft in 2015 gekozen voor een partnership met E-Driver, waarbij binnen de Nederlandse werkmaatschappijen van CRH, De RuwBouw Groep, CRH Nederland en CRH Bouwmaten gekozen is naar meer veiliger en duurzamere mobiliteit voor de medewerkers. Dat resulteerde in een vruchtbare samenwerking met de Verkeersveiligheid Groep Nederland. In samenwerking met dit instituut rolde CRH het programma e-Driver uit. Met indrukwekkend resultaat. Onlangs mocht voormalig Landelijk Verkeersofficier van justitie Koos Spee het certificaat niveau 2 MVO-keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’ uitreiken aan Floris Kramers van De RuwBouw Groep. Pieter van Leusden van CRH Bouwmaten en John Bruin van CRH Nederland kregen ieder hetzelfde certificaat op niveau 1.

Binnen CRH staat veiligheid en duurzaamheid al jaren op een hoog niveau. Om daaraan extra invulling te geven, startte CRH Europe in Nederland twee jaar geleden met een ambitieus programma. Men wilde via beter weggedrag van alle medewerkers, die dagelijks voor hun werk deelnemen aan het verkeer zowel de veiligheid als het duurzame karakter van het bedrijf bevorderen. Het bedrijf koos daarbij binnen de mogelijkheden van e-Driver voor een op maat gemaakte e-learning methode van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. De werknemers van De RuwBouw Groep beten daar in 2015 het spits af en behaalden vorig jaar reeds niveau 1.
Opvallend is het enthousiasme voor de training onder de werknemers van CRH Bouwmaten. Daar gaf maar liefst 92 procent van alle uitgenodigde medewerkers gehoor.

Het MVO-keurmerk ‘Veilig en duurzaam op weg’ kent een aantal parameters waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen voor certificering. Voor elk niveau is het minimale percentage medewerkers dat actief deelneemt vastgelegd. Dat geldt ook voor de scores voor verkeersinzicht, het beheersen van de verkeersregels en Het Nieuwe Rijden (HNR). De medewerkers van CRH haalden op al deze onderdelen goede resultaten.

Opvallend is het enthousiasme voor de training onder de werknemers van CRH Bouwmaten. Daar gaf maar liefst 92 procent van alle uitgenodigde medewerkers gehoor. Bij De RuwBouw Groep is dat 72 procent. Inmiddels is Heras ook actief met het programma en zit na één maand al op 61 procent, maar ook BMN Bouwmaterialen is zeer recent gestart en wij kijken uit naar nieuwe positieve scores.
Alle deelnemers werkten en werken met veel overgave aan het verbeteren van hun persoonlijke score op de verschillende onderdelen. Gemiddeld zit die met 73 procent dan ook ruim boven de eisen die aan het halen van het MVO-certificaat worden gesteld. Ook hier scoort CRH Bouwmaten weer bovenaan. De deelnemers daar zitten op alle onderdelen op 86 procent en hoger.

Mogelijk heeft het enthousiasme ook iets te maken met de extra incentive die de Verkeersveiligheid Groep Nederland sinds vorig jaar heeft geïntroduceerd. De medewerkers met de beste persoonlijke score maken daarbij kans op een gratis dag verhoogde rijvaardigheidscursus op het circuit en de openbare weg. Dat kan met een droomauto naar keuze. Nee, dat is dan geen Ferrari of Pagani Zonda. Maar wel bijvoorbeeld de zeer gespierde vierwiel aangedreven versie van de Tesla S of een BMW i8. Beiden zijn Green Cars die het qua trekkracht en sportiviteit bepaald niet onderdoen voor de klassieke super sports.

CRH voedt actief de gedachte binnen zijn hele organisatie dat werk veilig en zo duurzaam mogelijk moet zijn. e-Driver is hier een belangrijke tool om medewerkers beter te leren omgaan met de grote verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu door middel van een beter weggedrag. De grootste CO2-uitstoot van het bedrijf zit in het brandstof- en energieverbruik. Daar is de grootste winst te behalen. Verder sluit e-Driver heel goed aan op de reeds langer lopende veiligheidsprogramma’s binnen het bedrijf. Zo werkt elke heftruckchauffeur bij CRH met ‘blue spot’, een signaleringssysteem waarmee hij aan andere medewerkers kenbaar maakt dat hij zich in hun dode hoek bevindt. Daarnaast werkt CRH over de hele wereld met zijn eigen ‘16 live saving rules’.

Het e-learningprogramma e-Driver is een online educatieprogramma dat ontwikkeld is door de Verkeersveiligheid Groep Nederland. Het richt zich op een permanente verkeerseducatie. Het programma bestaat uit een groot aantal interactieve onderdelen met vragenmodules, filmpjes en uitleg. Die kan de deelnemer net zo vaak oproepen tot hij of zij de maximale score heeft. Het aanbod wordt tenminste zes keer per jaar vernieuwd. Zo vindt de deelnemer met regelmaat andere onderwerpen waarmee hij zijn kennis kan vergroten en vasthouden. De deelnameduur is ook een factor. Zo kunnen bedrijven pas naar niveau twee en drie doorstijgen als hun medewerkers minimaal één jaar actief hebben deelgenomen aan e-Driver. Voor kinderen (in de leeftijdscategorie van twaalf tot achttien jaar) is er een aparte e-learningmodule beschikbaar. Als meest kwetsbaarste leden van het gezin leren zij zo spelenderwijs met het verkeer omgaan.